Kısaca implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökleridir. Günümüzde diş implantları, tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.
Bugün implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir. İmplantlar her diş eksikliğinde kullanılabilir mi? İster tek diş eksikliği olsun, isterse birden fazla diş eksikliği olsun eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her diş eksikliği vakası için implant kullanılabilir.
İmplantların ömrü ne kadar?
implantların ağızda otuz-kırk yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat implantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini etkileyen birçok etkeni ve sizin risklerinizi diş hekiminiz size açıklayacaktır.
İmplant yapma kararında yaşlılık etken faktör mü?
Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80'lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.
Bütün implantlar başarılı mı?
İmplant yerleştirme kararına varırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok faktör vardır. Öncelikle hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü olmalıdır. Örneğin hasta, kontrol edilmeyen şeker hastası ise yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir. Bu hastalık implantların yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra gelişirse de implantların gelecekteki durumlarında komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca hasta muayene edilmeli, hastaya uygun implant ve implantı yerleştirme yöntemi özenle seçilmelidir. İmplantlar diş hekimi tarafından özenle yerleştirilip bakılmasının yanı sıra hastadan da özel ilgi görmelidir. Diş hekimi veya hasta implantlara iyi bakamazsa komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra çok fazla sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı etkilenmektedir.
KİMLER İMPLANT KULLANAMAZLAR
Kontrol altında olmayan şeker hastaları, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar,uzun süre kortizon tedavisi görmüş olanlarve halen görmeye devam edenler implant yaptıramazlar.